Katarzyna Zimna, Different shapes of voids

 

        Voids_3, linocut, collagraph,
12×15 cm 2024

 

12 - 27 oktober 2024

Katarzyna Zimna

Olika former av tomrum

I mars och april 2023 deltog Katarzyna Zimna i det EU-finansierade forskningsprojektet ”Sustainable Industrial Design of Textile Structures for Composites” vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Samtidigt antogs hon som konstnär i residens på deltid på Ålgårdens Tryckverkstad. Som konstnär som undervisade vid Lodz tekniska högskola (Polen), i Borås gick hon åter in i ett utrymme mellan två världar – konstnärlig och vetenskaplig, av metaforer och fakta, idéer och material.

En komposit är ett material som är framställt av två eller flera ingående material som har särskilt olika kemiska eller fysikaliska egenskaper och som slås samman för att skapa ett material med egenskaper som skiljer sig från de enskilda elementen.

Under sin första dag i Borås deltog hon i forskningsseminariet som ägnades åt kompositer och deras misslyckanden. Tomrum är skador, defekter – porer som förblir ofylda med polymer och fibrer i ett kompositmaterial. Det är härifrån titeln på hennes projekt och utställningen kom. Som konstnär utforskar hon relationer mellan olika lager som skapar verkligheten – naturligt och konstgjort, känslomässigt och intellektuellt, kroppsligt och andligt. Hon letar efter ”tomrum”, eftersom den perfekta ”kompositen” inte existerar.

Utställningen består av en samling verk skapade i Borås eller inspirerade av denna vistelse: tryck gjorda med relieftekniker (linosnitt, collagraph och konstnärens egen teknik – matriser gjorda med korn och salt) och verk gjorda med användning av hampa och PLA nonwovens och kompositer som var föremål för forskningen vid Högskolan i Borås. Det narrativa skiktet hänvisar till iakttagelsen av svensk natur – årstidernas växlingar vid Öresjön och Byttorpssjön, och även till upplevelsen av att besöka Kypegårdens bastu (som blev en inspiration för en bastuserie med grafiska verk), som fungerade som en katalysator för reflektion om den kroppsliga, feminina upplevelsen av förändring, transformation och förgänglighet av livscykler.

Information om artisten:

Katarzyna Zimna är en konstnär och forskare som bor och arbetar i Lodz, Polen. Utexaminerades från Academy of Fine Arts and Design i Lodz 2002. PhD från School of Art and Design, Loughborough University, Storbritannien 2010. Habilitation in Fine Arts 2019. Författare till Time to Play. Action and Interaction in Contemporary Art (I.B. Tauris, 2014/ Bloomsbury 2020). Docent vid Institute of Architecture of Textiles vid Lodz tekniska universitet.

Deltagare i ett flertal grupp- och jurymässor i Polen och utomlands, biennaler och triennaler för grafik. Författare till 18 soloshower. Deltagare i IMPACT International Multidisciplinary Printmaking Conferences i Hangzhou 2015, Santander 2018, Hongkong 2021, Bristol 2022 och Paradox European Biennial Art Forum i Riga (Lettland) 2019. 2020 belönades hon med en hedersmedalj vid International Graphennic Formal. , Lodz, Polen.

I sin praktik utforskar konstnären det utökade fältet av tryckmedier, inklusive objekt, textil och relationsprojekt. Matrisen, trycksubstratet, tryckprocessen, den slutliga utskriften och slutligen ’post-print’-området, inklusive relationen med betraktaren, blir utgångspunkter för formella och konceptuella resor. En del inspiration kommer från innovativa material som hon arbetar med vid Lodz tekniska universitet. Ekologi, permakultur, feminism och den nya materialismen är de huvudsakliga konceptuella delarna av hennes konst. Hon utforskar ofta frågorna om feminina värderingar och identiteter, inspirerad av hennes vardagliga roller och sysslor, att odla trädgården och fostra två döttrar.

www.kasiazimna.net

Erkännande

Forskningsprojektet och organisationskostnaderna för utställningen täcktes till stor del av: HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03/Twinningprojekt SustDesignTex (GA nr. 101079009), titel: ”Sustainable Industrial Design of Textile Structures for Composites” finansierat av Europeiska Unionen

En del av projektet genomfördes på Ålgårdens grafikverkstad och galleri i Borås tack vare Ålgårdens konstnärers vänlighet och generositet.

 Hemp-PLA non woven, lasercut, 18×18 cm 2023

 

Sauna series_grain and salt, linocut, artist’s own technique,

2x50x70cm, 2024 

 

Katarzyna Zimna, Different shapes of voids